Věda už dnes mluví jasně, proces stárnutí není jen o vzniku vrásek nebo šedin, ale především o tom, jak stárnou naše buňky . A právě ty můžeme pomocí vyvážené stravy ovlivnit. „Kvalitní jídelníček bohatý na antioxidanty, vlákninu, omega-3 mastné kyseliny nebo polyfenoly pomáhá snižovat zánětlivost organismu, podporuje hormonální rovnováhu a zpomaluje buněčné stárnutí,“ potvrzuje nutriční terapeutka Bc. Zuzana Melicharová, DiS. Sestavili jsme tedy pro vás přehled potravin, které by ve vašem jídelníčku po čtyřicítce rozhodně neměly chybět .
Top 5 potravin pro ženy po 40: Co zařadit do jídelníčku pro zpomalení stárnutí 1. Oves a ovesné výrobky pro zdravá střeva i klidné hormony Ovesné vločky jsou velmi důležité pro zdraví žen. Obsahují betaglukany, které prokazatelně snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi, a tak i snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Navíc pozitivně působí na zdraví mikrobiomu, který tvoří základní stavební kámen celkového zdraví. „Střevní mikrobiom komunikuje s imunitním, hormonálním i nervovým systémem. Pokud není v rovnováze, může přispívat ke zrychlenému stárnutí organismu. Oves má pozitivní vliv i na hladinu cukru a cholesterolu v krvi, kvalitní spánek i udržení štíhlé linie. Dejte si ke snídani či svačině ovesné vločky, například v podobě ovesné kaše, a máte na stole zdravou snídani s dostatkem vlákniny, esenciálních mastných kyselin i vitamínu E. Přidáte-li do ní navíc lžíci chia semínek, lněného oleje a borůvky, dostanete výživnou anti-aging snídani,“ doporučuje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka úzce spolupracující s českou firmu Semix Pluso, která zpracovává oves i do podoby klíčených lupínků s navýšeným nutričním profilem a lepší stravitelností.
Oves však působí i zevně, jelikož prokazatelně podporuje zdraví pokožky. Ovesné lipidy a extrakty přirozeně hydratují pleť, snižují ztrátu vody a obnovují ochrannou kožní bariéru. Díky obsahu omega-3 a omega-6 mastných kyselin, fosfolipidů a antioxidantů má oves i anti-aging efekt a pomáhá chránit pokožku před předčasným stárnutím .
2. Ořechy a zdravé tuky s omlazujícím efektem Vlašské, lískové, pekanové nebo pistácie, všechny tyto druhy ořechů mají jedno společné, obsahují zdravé tuky, vitamín E, selen a další antioxidanty, které zpomalují oxidační stres v těle. Vědecké studie dokonce naznačují, že pravidelná konzumace ořechů může prodloužit délku života a zlepšit kvalitu pleti . „Ořechy dodáme tělu rostlinné bílkoviny, vlákninu a i řadu vitamínů. Vitamín E se propisuje do zdravé kůže, nehtů a vlasů, zatímco vitamíny skupiny B prospívají mentálnímu zdraví, ovlivňují soustředěnost i rychlost našich reakcí, nebo pomáhají štěpit cukry a škroby, vitamín B3 se podílí na metabolismu. Ořechy, respektive jejich různé druhy, jsou různě bohaté na minerální látky, jako jsou zinek, vápník, železo, draslík či hořčík , který hraje zásadní roli v regulaci stresu a spánku, což jsou dvě oblasti, které ženy po 40 často trápí. U mandlí je významně zastoupen vitamín E, hořčík a vápník, u kešu najdeme dost železa, zinku a hořčíku, pistácie jsou bohaté na vlákninu, vlašské ořechy na polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Z toho plyne doporučení, že by se potraviny a jejich druhy měly střídat, abychom měli co nejpestřejší škálu stravy, a tím násobily synergii látek a jejich efekt,“ vysvětluje nutriční terapeutka, Mgr. Petra Kuřátková z pražírny ořechů ALIKA, známá pod pseudonymem Nutrimamma. Pozor si však dávejte na konzumované množství, kdy doporučená dávka je okolo 30 g ořechů za den .
3. Fermentované potraviny jako přirozený elixír mládí Kimchi, kysané zelí, kefír nebo miso představující fermentovanou pastu z luštěnin, všechny tyto potraviny obsahují přirozené probiotické kultury, které prospívají mikrobiomu . Právě stav střevní mikroflóry se ukazuje jako jeden z rozhodujících faktorů zdravého stárnutí a obnovy našich buněk . Fermentace neboli kvašení je prastará metoda, bez které bychom neznali jogurt , sýry, ani pivo . Nejčastěji kvasíme zeleninu, mléčné výrobky a luštěniny, ve kterých hraje hlavní roli vláknina, která má díky fermentaci větší význam a přínos pro střevní mikrobiom. „Některé bakterie obsažené ve fermentovaných potravinách, například Lactobacillus plantarum, navíc vykazují podle vědeckých studií schopnost tlumit zánět na buněčné úrovni a působit antioxidačně, což může přispět k ochraně buněk a jejich DNA před poškozením. Fermentovat však lze i další řadu potravin, například oves,“ doplňuje Bc. Zuzana Melicharová.
4. Červená řepa je tajemstvím dobrého prokrvení a pleti Možná ji znáte spíš z babiččiny kuchyně, ale moderní výzkumy jí opět vracejí čestné místo na talíři. Červená řepa, hlavní sezonní potravina podzimu, je bohatá na dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, jenž rozšiřuje cévy, zlepšuje prokrvení, a tím pádem i okysličení pokožky a mozku . Navíc řepa podporuje detoxikaci jater a obsahuje betain, látku známou pro své anti-aging účinky na buňky . Zkuste si připravit třeba smoothie z pečené řepy, jablka a zázvoru, tato skvělá svačinka pro zdraví i krásu je připravena raz dva. Trpíte-li však chronickým onemocněním ledvin, musíte si na červenou řepu dávat naopak pozor. Červená řepa totiž obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje metabolismus vápníku, a zároveň jsou pro ledviny nepříznivé obsažené puriny.
5. Mořské řasy jsou skrytý poklad plný jódu a antioxidantů Patří do skupiny tzv. “superfoods”, ale u nás jsou stále spíše opomíjené. Přitom mořské řasy jako nori, wakame nebo kombu obsahují kromě jódu také fukoidan, polysacharid, který vykazuje silné protizánětlivé a omlazující účinky . Pomáhají harmonizovat činnost štítné žlázy, která s věkem často ztrácí na výkonu . A právě hormonální rovnováha je zásadní pro udržení vitality, kvalitního spánku i zdravé hmotnosti. Stejně jako u většiny dobrého, i zde je potřeba si dávat pozor na konzumované množství, jelikož nadbytek jódu může mít negativní dopad zejména u žen s predispozicí k autoimunitním onemocněním štítné žlázy.
Zdravé stárnutí začíná na talíři Zázračný elixír mládí zatím nikdo nevynalezl, ale věda nám dává do ruky nástroje, jak stárnout s grácií, a to skrze jídlo, pohyb a duševní rovnováhu. Těchto pět potravin může být vaším začátkem k mladistvému tělu i mysli, i když vám už bylo čtyřicet. Protože věk je jen číslo, ale energie a zdraví jsou volba. Navíc nezapomínejme, že zatímco chronologický věk je nám daný, náš biologický věk a kvalita stárnutí jsou do velké míry ovlivnitelné, a to zmíněnou stravou, pohybem i péčí o naši duševní pohodu.
Hana DošlováTop 5 potravin pro ženy po čtyřicítce: co zařadit do jídelníčku pro zpomalení stárnutí? Ovesné vločky omlazují pleť, ořechy regulují stres
Řepa podporuje detoxikaci jater a obsahuje betain, látku známou pro své anti-aging účinky na buňky.
Nemléčný zakysaný celozrnný výrobek z klíčeného ovsa s blahodárnými účinky na střevní mikroflóru. 20 Kč
Kefír obsahuje přirozené probiotické kultury, které prospívají mikrobiomu.
Ovesný nápoj Matcha, 89 Kč
Mošt z červené řepy 3L, 219 Kč
Kimchi je kvašený zeleninový salát, který obsahuje ochucenou směs křupavé zeleniny, která prošla přirozeným procesem fermentace. 159 Kč
Kaše samuraje z ovesných vloček, mandlí a lyofilizovaného ovoce, 48 Kč
Značka Rio prodává misky açai bowls a smoothies s vyváženou kombinaci potřebných živin, které vám dodají přirozenou energii a vitalitu. K sestavení acai misky můžetevybírat z různých druhů ovoce, granoly, ořechů, semínek, kokosových plátků a dalších ingrediencí. Kromě toho jsou v nabídce i smoothies, superfood smoothies, matcha speciality, freshe a speciality s ovesnými vločkami.
Ořechy, respektive jejich různé druhy, jsou různě bohaté na minerální látky, jako jsou zinek, vápník, železo, draslík či hořčík, který hraje zásadní roli v regulaci stresu a spánku, což jsou dvě oblasti, které ženy po 40 často trápí.
Mořské řasy jako nori, wakame nebo kombu obsahují kromě jódu také fukoidan, polysacharid, který vykazuje silné protizánětlivé a omlazující účinky. 65 Kč
dmBio Kimchi, zelenina fermentovaná, pasterovaná je tradiční korejská specialita vyrobená z fermentované zeleniny. dmBio Kimchi z bílého zelí, mrkve, cibule a koření chutná příjemně kořeněně a zaujme svěží chutí díky jemnému kvašení. 95 Kč
Ovesné lipidy a extrakty přirozeně hydratují pleť, snižují ztrátu vody a obnovují ochrannou kožní bariéru.
Všechny druhy ořechů obsahují zdravé tuky, vitamín E, selen a další antioxidanty, které zpomalují oxidační stres v těle.
Pyré z červené řepy, 38 Kč
Ovsánek obsahuje betaglukany, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. 20 Kč
Rio power bowl obsahuje ovoce, arašídové máslo, protein, arašídy, medovou granolu, čokoládovou granolu, konopná semínka, chia pudink a polevu, 199 Kč
Mořské řasy pomáhají harmonizovat činnost štítné žlázy, která s věkem často ztrácí na výkonu.
Související články