Oloupané brambory používáme k přípravě jídla, ale slupky je většina z nás zvyklá vyhazovat do odpadků. Podívejte se ale, co všechno nám bramborové slupky mohou nabídnout. Slupka z jedné brambory obsahuje polovinu denní doporučené dávky vlákniny, draslíku, železa, fosforu, vitaminu C a zinku. Když tedy nekonzumujeme brambory i se slupkou, můžeme si ze slupek vyrobit například domácí chipsy. K jejich přípravě stačí slupky pečlivě omýt a následně si je v troubě upéct, pokapané olivovým olejem a posypané kořením. Nebo usmažit na oleji na pánvičce. Bramborové slupky nám ale mohou pomoci i s problémy s pletí nebo vlasy. A za hnojivo z bramborových slupek nám zase poděkují naše rostliny.
Bramborová kosmetika
Bramborové slupky jsou například dobrým prostředkem na oteklé oči, tmavé kruhy pod očima a pro oživení matné pleti. Stačí, když si slupku vetřete do pokožky. Bramborové slupky obsahují antibakteriální a fenolové sloučeniny, které také pomáhají redukovat akné i zesvětlovat tmavé skvrny na pokožce. Jsou také účinné proti popáleninám kůže: Jde to jeden z klasických starých lidových „léků“ na popáleniny. Bramborové slupky zmírňují bolest a zároveň obsahují složky, které mají silný antibakteriální účinek, což omezuje potenciální infekci v otevřených ranách na kůži. Slupkami z brambor si můžete také ošetřit vlasy, a podpořit tak lesk a rychlejší růst vlasů. Slupky rozdrťte a naneste na pokožku hlavy. Cca 5 minut masírujte a dalších 15 minut nechte působit. Poté opláchněte teplou vodou.
Hnojivo pro rostliny
Bramborové slupky jsou bohaté na živiny, jako je hořčík, draslík, fosfor a vitamín C, a nabízejí přirozenou a vyváženou výživu pro vaše rostliny. Zlepšují texturu půdy, protože organická hmota obsažená ve slupkách zlepšuje odvodnění, provzdušnění a propustnost půdy pro vodu. Navíc se jedná o ekologické hnojivo i alternativu, která snižuje organický odpad. Pro kompostování slupky očistěte a nechte (nakrájené na malé kousky) několik dní uschnout na slunném místě. Potom je přidejte do kompostéru. Můžete zvolit i přímé zapracování do půdy: Očištěné slupky rozdrťte na malé kousky, nechte uschnout a smíchejte se zeminou. Do květináčů přidávejte v malém množství každé 2–3 měsíce. Pozor! Do půdy nedávejte čerstvé bramborové slupky, protože mohou způsobit plíseň nebo hnilobu. Můžete si také ze slupek připravit nálev, který použijete jako tekuté hnojivo. Nasekané slupky dejte do vody a přidejte několik kapek bílého octa. Nechte směs louhovat 48 hodin, aby bramborové slupky uvolnily své živiny.
Recept na bramborové vafle
Seznam potřebných surovin
- 800 g syrových brambor
- 200 g šunky
- 200 g strouhaného sýra (ementál, gouda, čedar)
- 2 vejce
- 1 hrst čerstvých bylinek (majoránka, petrželka)
- česnek dle chuti (sušený nebo čerstvý)
- sůl a pepř podle chuti
- olej na vymazání vaflovače
Jak na to:
Oloupané brambory nastrouháme nahrubo a pokud pustí hodně vody, lehce je vymačkáme. Přidáme k nim šunku nakrájenou na kostičky, nastrouhaný sýr, vejce, česnek a posekané bylinky. Osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Vaflovač předehřejeme a lehce vymažeme olejem. Vložíme část směsi, lehce rozprostřeme a opékáme dozlatova přibližně 5–7 minut, podle typu vaflovače. Podáváme hned, ideálně s dipem ze zakysané smetany či řeckého jogurtu.