Balené sladkosti
Balené sladkosti, jako jsou sušenky, čokoládové tyčinky či různé balené řezy, jsou často plné rafinovaných cukrů, nezdravých tuků a také prázdných kalorií – takové potraviny dodají tělu mnoho kalorií, ale žádné potřebné živiny. Jejich pravidelná konzumace je úzce spojena s rizikem obezity a zvýšeným rizikem rozvoje diabetu 2. typu. Podobné sladkosti nám sice krátkodobě dodají energii, ale často vedou k rychlému poklesu hladiny cukru v krvi a dalším chutím. Místo nich si proto raději dopřejte čerstvé ovoce nebo třeba domácí tvarohovou bábovku.
Slané pochoutky
Chipsy, brambůrky, solené krekry a podobné slané pochoutky jsou další kategorií, které je lepší se vyhnout. Obsahují nadměrné množství soli, nezdravých tuků a často i umělých dochucovadel. Nadměrný příjem soli může vést ke zvýšenému krevnímu tlaku, což dále vede k poškození cév a srdce a může mít za následek kardiovaskulární onemocnění. Tyto pochoutky navíc bývají velmi návykové a snadno se jich sní mnohem víc, než bychom měli. Představte si, že si otevřete večer u televize pytlík solených brambůrek. Zvládnete sníst jen hrst? Spíše ne, že? Zobání u televize je proto lepší nahradit nějakou zdravější variantou jako třeba nesolenými ořechy nebo domácími praženými cizrnovými křupkami.
Slazené nápoje
Slazené nápoje, jako jsou limonády, džusy s přidaným cukrem a různé energetické nápoje, jsou skutečnou kalorickou bombou, a navíc bez jakýchkoli nutričních benefitů. Dlouhodobá konzumace těchto nápojů je spojena s nárůstem hmotnosti, zvýšeným rizikem diabetu, srdečních chorob a v neposlední řadě i zubních kazů. Nejlepší volbou je čistá voda, neslazený čaj nebo voda s plátky ovoce či bylinkami.
Zpracované maso
Zpracované maso, jako jsou párky, klobásy, salámy, uzené maso, slanina a paštiky, patří také mezi potraviny, které je lepší z jídelníčku vyřadit, nebo alespoň výrazně omezit. Tyto produkty obsahují vysoké množství soli, nasycených tuků, konzervačních látek (například dusitanů) a dalších aditiv. Světová zdravotnická organizace (WHO) dává navíc zpracované maso do souvislosti například s kolorektálním karcinomem. Místo zpracovaného masa se bychom se tak měli zaměřit na čerstvé, libové maso, ryby, luštěniny nebo jiné rostlinné zdroje bílkovin.

Foto: Shutterstock
Alkohol
Alkoholické nápoje, ať už jde o pivo, víno nebo nejrůznější destiláty, jsou dalším zdrojem prázdných kalorií. I když mohou krátkodobě uvolnit napětí nemají pro naše tělo žádnou výživovou hodnotu. Naopak, pravidelná a nadměrná konzumace alkoholu může vést k nárůstu hmotnosti, poškození jater, mozku a dalších orgánů. Alkohol navíc ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků, což může přispívat k inzulinové rezistenci a ukládání tuku, zejména v oblasti břicha, kde vzniká obávaný pivní mozol. A to nemluvíme o problémech se závislostí, které může alkohol napáchat.
Všechny zmíněné potraviny či nápoje si samozřejmě nemusíte odpírat úplně. Jen je lepší držet je dál od vaší domácnosti a dopřát si je jen párkrát za čas, když zrovna vyrážíte ven. Sušenku si například zabalíte do batohu, když se chystáte na túru, popcorn si zase s chutí dopřejete v kině, slazeným nápojem spláchnete večeři a sklenkou vína si připijete na oslavě.
Zdroj info: instagramový profil @danbuettner, hacknizivot.cz, who, ct24, vzp.cz
Související články