Sushi dávno překročilo hranice své rodné země, Japonska, a vyrazilo do světa. Česko si jej zamilovalo na konci 90. let a nutno říct, že se o tuto lahůdku staráme vskutku příkladně. Dopřáváme si ji v luxusních restauracích, ale i v malých bistrech, někdo si koupí krabičku na cestu do vlaku, někdo jí udělá radost odrostlejším dětem na svačinu do školy. Sushi rozhodně není pokrmem, který by se hodil jen na speciální příležitosti. A mnozí se nebojí nakoupit suroviny a uspořádat sushi party se vším všudy, tedy včetně domácí přípravy.
Dnes se po celém světě sushi oslavuje! Oslavte Den sushi s námi, protože si to zaslouží: je zdravé, umí navodit pocit radosti a existuje v tolika variacích, že byste je mohli konzumovat rok a dost možná se vám nebude skladba na talíři opakovat.
7 nejoblíbenějších druhů sushi
Víte, co vlastně sushi znamená? V japonštině „kyselá rýže“, což odkazuje na dřívější způsob konzervování ryb: do kyselé rýže se vkládala filátka z ryb. Vám se možná vybaví klasika, tedy syrová ryba v obalená rýží a mořskou řasou, ale druhů této pochoutky existují desítky... Nejznámějších je podle webu Delish sedm.
- Nigiri je plátek ryby nebo mořských plodů položený na malém kousku rýže.
- Sashimi jsou tenké plátky ryb podávané bez rýže s se sójovou omáčkou a křenem wasabi. Pro někoho to právě kvůli absenci rýže není sushi v pravém slova smyslu.
- Maki jsou malé rolky, které mají na povrchu mořské řasy a uvnitř rýži (a další přísady).
- Uramaki neboli kalifornská rolka je podobné maki, ale rýže je na vnější straně.
- Temaki bývá označované jako ruční závitky, má tvar kužele a jí se rukama – hůlky zde nejsou potřeba. Náplně, jako jsou rýže, zelenina a ryby, jsou zabaleny do listu řasy nori.
- Chirashi je vlastně dekonstruované maki, je to ochucená miska rýže s plátky ryb a dalšími přílohami, jako jsou jikry a zelenina.
- Hako se také označuje jako lisované sushi – ingredience se vloží do krabičky a stlačí se tak, aby vytvořily obdélníkový tvar.
Liší se japonské sushi od evropského či amerického?
- Výběr ingrediencí: Při jejich výběru Japonci dbají na vyváženost a jednoduchost chutí. Proto se závitky často vyrábějí pouze z rýže a syrových ryb, které dobře ladí se sójovou omáčkou. V evropských a západních závitcích je náplň rozmanitější: může zahrnovat i kuřecí maso, zeleninu, různé omáčky apod. a setkáte se i s takovými přísadami jako tempura, majonéza, avokádo a smetanový sýr.
- Druh rýže: V japonském sushi se používají japonské odrůdy rýže, jako je koshihikari a emi no kizuna, zatímco někteří západní kuchaři používají kalifornskou rýži calrose nebo italskou rýži originaro. Ti, kteří dbají na zdraví, ji nahrazují dokonce hnědou rýží a někdy prý i quinoou.
Existuje sushi etiketa a lze udělat sushi faux pas?
Pro Japonce je konzumace sushi tak samozřejmá jako pro nás konzumace jahodových knedlíků. Ale je možné, že vy se neumíte hůlkami ohánět tak profesionálně a nechcete udělat trapas. Vám možná udělá těchto pár pravidel radost:
- Dělají vám hůlky problém? Máme dobrou zprávu: mnozí Japonci jí sushi rukama.
- Sushi se jí vždycky v jednom kuse, žádné ukusování nebo dokonce krájení nepřichází v úvahu.
- Zázvor nepatří na sushi. Jí se mezi jednotlivými sousty, abyste si „vyčistili“ patro.
- Nikdy nepřidávejte wasabi do sójové omáčky.
Kam v Praze na dobré sushi
- The Sushi Bar: Pochutnáte si tu na jednom z nejlepších sushi v Praze – ostatně jde o úplně první sushi restauraci nejen v Praze, ale i v České republice.
- Miyabi: Tady dělají nejen skvělou asijskou kuchyni, tady se jako v Asii budete skutečně cítit – můžete si ji dokonce vychutnat u nízkých stolečků na tatami.
- Buddha Bar Restaurant: Zde si dopřejete nejen sushi, ale celou asijskou kuchyni v naprosto špičkové kvalitě a navíc v exkluzivním prostředí.
Zdroje: Cobosushi.com, Delish.com, Praguehere.com, Webrestaurantstore.com