Lepiduša je možná zapomenutým pokrmem, ale přitom jedinečná sladká bramborová kaše z valašských hor, která si zaslouží vaši pozornost. Tento tradiční pokrm okouzlí nejen jeho jednoduchostí, ale také lahodnou, lepkavou konzistencí a jemnou nasládlou chutí. V článku se dozvíte, jak si lepidušu připravit krok za krokem i jak ji dochutit podle vašich představ.
Obsah článku
- Valašská jídla
- Jak vyrobit valašskou kaši lepiduša?
- Tipy, jak si lepidušu doupravit
- Varianty lepiduše
Valašská jídla
Valašská jídla jsou známá jejich jednoduchostí, sytostí a poctivými surovinami z hor a salaší. V minulosti se vařilo z toho, co dala příroda nebo zahrada. Těmito surovinami byly například brambory, zelí, mouka, mléko, švestky nebo tvaroh. Mezi typické valašské pokrmy patří kyselica, frgály, bramborové placky nebo právě sladká kaše lepiduša, která se často objevovala na stolech během všedních dnů i svátků.
Co je to lepiduša?
Lepiduša je tradiční valašská sladká kaše z vařených brambor, mouky, mléka a másla. Její název získala podle lepkavé a táhlé konzistence, která vzniká při vaření. Dříve šlo o běžný pokrm v chudších domácnostech, dnes je to spíše zapomenutá specialita, která ale stojí za znovuobjevení.
Tato sladká bramborová kaše lepiduša se podávala jako hlavní jídlo, dezert i snídaně. Sladkost jí dodával med, cukr nebo povidla, často se zdobila mákem, skořicí nebo máslem.
Jde tedy o jednoduchý, ale sytý pokrm, který okouzlí jeho poctivou chutí i nostalgickou atmosférou. Jídlům s tímto pocitem se také říká „comfort food“ a to jsou podle úryvku na webu kuchynelidlu.cz „… jídla, která mají emocionální nebo nostalgický náboj, dodávají pocit pohodlí, tepla, domova, lásky a uspokojení.“.
Jak vyrobit valašskou kaši lepiduša?
Příprava sladké bramborové kaše lepiduša je překvapivě jednoduchá a zvládne ji každý, kdo má doma základní suroviny. Stačí trocha času, trpělivosti a chuť zkusit něco tradičního, co voní po domově a starých časech.
Co budete potřebovat:
- 500 g moučných brambor
- 100 g hrubé nebo polohrubé mouky
- cca 300 ml mléka
- 30 g másla
- 2–3 lžíce cukru nebo medu
- špetku soli
- volitelně: švestková povidla, mletý mák, perník nebo skořice na posypání
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte ve slané vodě do měkka.
- Sceďte je, ale nechte si stranou trochu vody z vaření (cca 50 ml).
- Brambory rozšťouchejte nebo propasírujte do hladké kaše.
- Přidejte mouku a trochu odložené vody, vraťte na mírný plamen a za stálého míchání povařte, dokud směs nezhoustne a nezačne se lepit.
- Postupně přilévejte mléko, přidejte máslo a dále míchejte, až vznikne hladká, vláčná kaše.
- Osladit můžete cukrem, medem nebo ozdobit dle chuti.
- Podávejte teplé, ideálně přelité rozpuštěným máslem.
Lepiduša chutná nejlépe čerstvě po uvaření, ale můžete si ji také ohřát na pánvi s trochou másla. Výborně se hodí i jako originální dezert pro návštěvu. Stačí ji pak naservírovat ve skleničkách, ozdobit ovocem a podávat jako stylový retro pokrm.
Tipy, jak si lepidušu doupravit
Lepidušu můžete dochutit na mnoho způsobů. Tradičně se používají povidla, mletý mák s cukrem, skořice nebo rozpuštěné máslo. Pokud máte chuť na něco originálnějšího, zkuste ji posypat nasekanými ořechy, perníkem, přelít javorovým sirupem nebo přidat čerstvé ovoce, například švestky, maliny nebo banán. Výborně chutná i s vanilkovým cukrem nebo citronovou kůrou, která kaši svěžest.
Zdroj: vseokoreni.cz Varianty lepiduše
Lepidušu lze také připravit i v rostlinné, veganské variantě. Stačí jen nahradit některé klasické suroviny. Místo kravského mléka použijte rostlinné mléko (např. ovesné, mandlové nebo sójové), které dodá kaši jemnost i chuť.
Máslo můžete nahradit kvalitním rostlinným margarínem nebo kokosovým tukem bez vůně. Sladit lze stejně jako u klasické verze a to cukrem, medem (pokud není třeba přísně veganská), nebo sirupy jako agávový či datlový. Chuťově je veganská lepiduša prakticky nerozeznatelná, a navíc potěší i ty, kteří se vyhýbají mléčným produktům.
Zdroje: valassky.cz – Dochované valašské pokrmy, nmvp.cz – Lidová strava na Valašsku