Chyba, kterou možná děláte i vy. Nevhodně kombinujeme užívané léky s potravinami, nápoji a jinými léčivy. Přitom právě jejich správná kombinace může zásadně ovlivnit, jestli léčba zabere a obejde se bez nežádoucích účinků. Potvrzuje to studie renomované agentury DrugAgency, a.s. s podporou zdravotní pojišťovny OZP.
Průzkum přinesl komplexní pohled na to, jak často pacienti v ČR používají koření, ovoce, zeleninu a doplňky stravy, a jak tato volba může měnit účinek předepsaných léků.
„Chtěli jsme zmonitorovat, jak běžné potraviny v české kuchyni mohou ovlivnit léčbu. Zjištění, že přes 40 % pacientů denně sahá po pepři, nebo že jen třetina jí denně ovoce či zeleninu, ukazuje na významnou oblast, kterou jsme dosud přehlíželi,“ vysvětluje Pharm.Dr. Josef Suchopár z agentury DrugAgency.
Pepř „posiluje“ léky
Černý pepř obsahuje látku piperin, která zpomaluje odbourávání některých léků. Studie dokládá, že může zvýšit účinek běžně užívaných přípravků proti alergii (např. fexofenadinu) až o 88 %. Podobně ovlivňuje pepř léky na krevní tlak, cholesterol nebo některá cytostatika. Předávkování nebo nežádoucí účinky pak hrozí opravdu reálně.
Banán k snídani? Ne vždy je vhodný
Banány jsou skvělé pro sportovce i děti, ale u pacientů s Parkinsonovou chorobou mohou snížit vstřebávání léku levodopy až o polovinu. Podobně mohou ovlivnit antibiotika, jako je např. ciprofloxacin.

Banány: Foto Pixabay
Grapefruit a citrusy – malé množství, velký dopad
Grapefruitová šťáva dokáže několikanásobně zvýšit účinek některých léků na tlak, cholesterol nebo srážlivost krve. „Už jeden větší grapefruit nebo sklenice šťávy může spustit interakci. Podobný efekt mají i pomela či sevillské pomeranče. Mandarinky a citrony jsou z tohoto pohledu bezpečnější – pokud jich nekonzumujete extrémní množství,“ pokračuje Josef Suchopár z agentury DrugAgency.
Brokolice, mrkev a vitamin K
Brokolice obsahuje vysoké množství vitaminu K, který může snižovat účinek warfarinu a dalších léků na ředění krve. Mrkev a další miříkovitá zelenina obsahují flavonoidy (apigenin, quercetin), které mohou zpomalovat odbourávání některých léků.

Brokolice: Foto Pixabay
Pozor na doplňky stravy
Více než polovina české populace pravidelně užívá doplňky stravy, ženy častěji než muži. „Vitaminy, minerály či kloubní výživa mohou vstupovat do interakcí nejen s léky, ale i mezi sebou. Proto mají naši pojištěnci už několik let k dispozici on-line službu v aplikaci VITAKARTA, která vyhodnocuje interakce mezi léky, doplňky, potravinami a některými nápoji,“zmiňuje MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP, která studii podpořila.
Kurkumin např. bez piperinu téměř nevstřebáváme, ale jejich kombinace zvyšuje jeho biologickou dostupnost až o 2 000 % – což může vyvolat nečekaně silné účinky.
Jak se chránit před nežádoucími interakcemi?
- Sdílejte s lékařem informace nejen o lécích, ale i o svém jídelníčku a doplňcích.
- Zeptejte se v lékárně, zda některé potraviny neoslabují nebo naopak nezvyšují účinek vašich léků.
- Dodržujte odstup, u grapefruitu a některých léků je vhodný odstup nejméně 24 hodin.
- Nepodceňujte běžné potraviny, i obyčejný banán, brokolice nebo pepř mohou hrát zásadní roli.
„Tato studie nám připomíná, že kvalitní péče o zdraví nekončí v ordinaci. Zohlednění běžného jídelníčku pacienta je klíčové pro prevenci zbytečných komplikací,“ uvádí MUDr. Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP a dodává:„chceme, aby naši pojištěnci věděli, že téměř vše, co přijímáme, se vzájemně ovlivňuje a může spolu reagovat. Neznamená to, že je nutné vynechávat například ovoce či zeleninu, ale je důležité počítat s jejich vzájemným působením – a uvědomit si, že nejen léčiva mohou mít vzájemné účinky. Klíčové jsou především změny a výkyvy, které mohou narušit nastavenou rovnováhu organismu. I drobné úpravy každodenních návyků mohou mít velký vliv na úspěšnost léčby.“
Realizovaná studie je důkazem, že každodenní stravovací zvyklosti mohou zásadně měnit účinek léků. Lékaři by měli zohledňovat, co jejich pacienti jedí, a pacienti by si měli uvědomit, že ani banán k snídani, nebo grapefruitová šťáva k svačině nejsou tak nevinné, jak vypadají.
Více informací o výzkumu
Výzkumnou studii o lékových interakcích s jídlem a nápoji provedla společnost DrugAgency vedená PharmDr. Josefem Suchopárem. Cílem výzkumu bylo odpovědět na jednoduché otázky související s užíváním léků ve vztahu k jídlu a k jejich zapíjení.
Prostřednictvím elektronického dotazníku se do výzkumu zapojilo téměř 4 600 pacientů (49 % mužů, 51 % ženy), kteří byli k účasti osloveni prostřednictvím 230 spolupracujících lékařů.
U sledovaných pacientů bylo v diagnózách uvedeno více než 5 000 onemocnění, takže na jednoho připadalo v průměru 1,1 onemocnění. Nejčastějším onemocněním byl vysoký krevní tlak (31,04 %), onemocnění štítné žlázy (14,34 %), pohybového aparátu (13,67 %) a jiné kardiovaskulární choroby než hypertenze (11,14 %). Každý pacient užíval alespoň jedno léčivo, což byla podmínka pro zařazení do sledování. Nejvíce pacientů užívalo 3 léčiva (42,16 %).
Zdravotní pojišťovna OZP jako jediná v České republice s DrugAgency už několik let úzce spolupracuje a zpřístupňuje svým pojištěncům v klientské aplikaci VITAKARTA unikátní funkci – on-line kontrolu lékových interakcí mezi léky, potravinami a nápoji.
Okamžitou kontrolu si tak může udělat každý sám třeba přímo v lékárně, zejména pokud si kupuje bez konzultace s lékařem nebo lékárníkem volně prodejný lék nebo doplněk stravy.
Zdroje info: Autor, Pharm.Dr. Josef Suchopár
Léky: Náhledové foto Pixabay
The post
Které potraviny mohou změnit účinek vašich léků first appeared on
Plné zdraví.