Rozmrazujte potraviny plánovaně
Pokud plánujete používat mražené potraviny v kuchyni, rozmrazte je předem v lednici nebo na pracovní desce, abyste zkrátili dobu vaření na polovinu a vyhnuli se zbytečnému spotřebovávání energie mikrovlnné trouby – ta má samozřejmě program k rychlejšímu rozmrazování, ale je zbytečné ho používat. Spotřebovává víc energie, protože rozmrazit potravinu je samozřejmě energeticky náročnější než ji prostě jenom ohřát. Proto je nejlepší nejdříve potravinu vyndat z mrazáku, dát do ledničky, nechat v ní povolit a potom dát ven na kuchyňskou pracovní desku. Předpokládá to, že vaření plánujete – například potravinu z mrazáku vyndáte večer, přes noc necháte v ledničce a ráno vyndáte do kuchyně a v poledne zpracujete.
Nezapomínejte na odmrazování a úklid
Pokud jde o odmrazování, je důležité pamatovat na pravidelné odmrazování lednice s mrazákem, aby nespotřebovávala více energie, než je nutné. Svislé skříňové lednice bývají samoodmrazovací, vodorovné truhlové lednice zpravidla vyžadují pravidelné odmrazování. Uklízejte za lednicí a mrazničkou, aby zůstaly chladné a fungovaly co nejefektivněji.
Plná spotřebuje méně energie
Udržujte ledničku plnou – když je dobře zásobená, spotřebuje méně energie. Přesto byste si měli kupovat jen to, co pravděpodobně spotřebujete, a ne utrácet peníze za jídlo, které nesníte. Zbývající prostor doplňte tak, že na police ledničky naskládáte misky s vodou. Důležité je, aby uvnitř ledničky správně cirkuloval vzduch. Pomáhá to jejímu efektivnímu ekonomickému fungování a také to zajistí správné hygienické uchovávání uložených potravin.
Pozor na těsnění
Pokud si všimnete, že těsnění lednice nefunguje správně, na nic nečekejte a hned ho opravte, abyste zajistili, že se do ní nedostane teplý vzduch. Pokud ano, lednice bude muset pracovat více a spotřebovat více elektřiny, aby vnitřek udržela chladný. To je samozřejmě značně neekonomické a bude vás to zbytečně stát peníze navíc. Snažte se také minimalizovat otevírání dvířek ledničky. Nechoďte pro každou potravinu zvlášť. Vždy si promyslete, jaké potraviny k přípravě jídla potřebujete a vyzvedněte je z ledničky všechny najednou, abyste zabránili jejímu zbytečnému otevírání. Nestavte také spotřebič v blízkosti zdrojů tepla – zbytečně by na svoji funkci spotřeboval více energie.
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: Freepik.com