<p>Jestli se někdo na poslední červnové dny a následné prázdniny těší stejně jako školou povinné děti, <strong>jsou to učitelé</strong>. Deset měsíců se věnují vzdělávání mladé generace, jsou jim často i oporou a průvodcem, a to je třeba ocenit a odměnit.</p><p>Květina sice potěší, ale pokud ji přinese všech třicet dětí, tak to nemá kýžený efekt. V poslední době se velmi osvědčilo dávat <strong>tzv. jedlé dárky</strong>. Je na vás, jestli s dětmi upečete <a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/cookies-s-kousky-cokolady-proc-jsou-lepsi-domaci-nez-kupovane-vyzkousejte-klasiku-i-overene" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>domácí sušenky</strong></a>, připravíte <a href="https://www.apetitonline.cz/recept/bezovy-sirup" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>bezový sirup</strong></a> nebo vyrobíte dárkový balíček plný dobrot, které koupíte, protože červen je měsíc náročný a vy možná nemáte kapacitu na domácí tvoření. Cení se hlavně to, že učitelům poděkujete a ukážete, jak si jejich práce vážíte.</p><p>Možností je nepřeberně, záleží jen na vás, na co se cítíte. Jisté je, že potěšíte jakoukoli variantou, jsou to totiž dárky originální a potěší, ať je obdarovaný pedagog gurmán a foodie nebo jen prostě rád jí. Navíc se do tvoření<strong> můžou zapojit i děti</strong>. </p><p></p><h2>Jedlé dárky připravené doma</h2><ul> <li><strong><a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-na-domaci-susenky" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Domácí sušenky</a> a cookies: </strong>klasika, která nezklame a udělá radost každému. Možná si jimi paní učitelka obalí nervy, možná je nabídne návštěvě, ale radost udělají každopádně. Můžete zkusit <strong>tradiční máslové nebo čokoládové</strong>, ale i zdravější <strong>ovesné</strong>, případně bezlepkové. Elegantní jsou <strong>levandulové</strong>, největší milovníky sladkého nadchnete sušenkami <strong>z dvojité čokolády</strong> a na trendu zdravějšího životního stylu se svezete <strong>ovesnými s medem a ořechy</strong>.</li> <li><strong><a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/jak-pripravit-bezovou-stavu-ktera-vydrzi-az-do-zimy-zkuste-variantu-za-studena-vyuzijete-ji" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Sirupy a šťávy</a>:</strong> hodí se na výrobu domácí limonády i do koktejlu s proseccem. Sirupy se v létě rozhodně neztratí, naopak je dost možné, že vám paní učitelka bude už v půlce prázdnin psát o recept. <strong>Bezový</strong>, <strong>levandulový</strong>, <strong>citronový s mátou</strong>, <strong>rakytníkový</strong> nebo <strong>jahodový</strong>? Možností je tolik! Sirupy uvaříte jednoduše ze šťávy, cukru a případně kyseliny citronové. Pak už jen přelijte do hezké lahve a přidejte milý popisek. </li> <li><strong><a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/peceny-caj-vonavy-hrnecek-plny-pohody-je-idealnim-spolecnikem-pro-chladny-podzim" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Pečený čaj</a>:</strong> vypozorovaly děti, že si paní učitelka ráda pochutnává na voňavém čaji a do hodiny si je vždy nosí ve velkém hrnečku? Tak jí připravte čajovou směs od srdce. Pečený čaj je voňavý ovocný koncentrát, který se zalévá horkou vodou. Nakrájejte ovoce (jablka, hrušky, švestky, jahody, lesní plody), zasypte cukrem, přidejte koření (skořice, hřebíček, badyán) a šťávu z citronu. Nechte péct asi hodinu na 180 °C a pak plňte do čistých sklenic.</li> <li><strong>Marmelády, <a href="https://www.apetitonline.cz/recepty/ovocne-domaci-catni" target="_blank" rel="noopener noreferrer">ovocná čatní</a> nebo ořechová másla:</strong> sklenička domácí dobroty ze sezónního ovoce nebo oříšků udělá větší radost než sebevětší pugét, který do pár dnů zvadne. I když dobrá marmeláda se o moc déle ve skleničce taky neohřeje.</li> <li><a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/domaci-musli-tycinky-jak-pripravit-zdravou-svacinu-na-miru" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Domácí granola</strong></a> je sladká, křupavá, zdravá, a pakliže víte, že si paní učitelka hlídá linii, jste na správné cestě. Základem jsou ovesné vločky, ořechy, semínka, kokos, med, skořice. Přidat můžete i sušené ovoce, čokoládové kousky nebo ořechové máslo. A přidejte vzkaz: „Pro sladké ráno bez zvonění.“</li> <li><strong><a href="https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/udelejte-si-vlastni-ochucenou-sul" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Bylinková sůl</a> nebo směs koření:</strong> velmi originální a autentické je namíchat paní učitelce vlastní bylinkovou sůl smícháním nasekaných bylinek s hrubozrnnou mořskou solí (ideálně v poměru 4:1 – na objem, ne na váhu)</li> </ul><p></p><h2>A co když nestíháte, ale poděkovat chcete?</h2><p>Nemusíte péct nebo vyrábět. Sáhněte po poctivých výrobcích od lokálních farmářů a řemeslných značek:</p><ul> <li><strong>Džemy a marmelády: </strong><a href="https://www.marmeladyspribehem.cz/jahodovy-dzem-pro-ucitelky" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Marmelády s příběhem</a> jsou sázka na jistotu a Jahodový džem s nápisem Pro nejlepší paní učitelku to řekne za vás.</li> <li><strong>Kvalitní sýry:</strong> Zkuste třeba lyofylizovaný kozí sýr od <a href="https://www.pestoandchilli.cz/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Zach´s pesto and chilli</a>, pokud chcete, aby se z vašeho potomka stal oblíbenec.</li> <li><strong>Olivové oleje, dresinky a omáčky: </strong>My doporučujeme <a href="https://www.fermato.cz/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Fermato</a>, kudy chodíme, protože bez nich už si saláty neumíme (a nechceme) představit.</li> <li><strong>Čokolády a pralinky: </strong><a href="https://www.cokoladovnajanek.cz/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Čokoládovna Janek</a> má v nabídce krabičku deseti luxusních pralinek (za každý měsíc školy jednu) s vygravírovaným vzkazem „Děkuji, paní učitelko“.</li> </ul>