<h2>1. Vitaminová bomba</h2><p>Melouny všeobecně jsou velmi zdravé. <strong>Obsahují velké množství<a href="https://budejovice.rozhlas.cz/meloun-osvezuje-i-prospiva-zdravi-pomaha-napriklad-proti-zanetum-7044580" rel="noopener noreferrer" target="_blank"> vitaminu A, B, C</a>, beta-karotenu, železa a manganu.</strong> Díky těmto látkám posilují zdravý vzhled pleti a vlasů, <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/sipek-posili-imunitu-zpomali-starnuti-jak-ho-vyuzit-v-kuchyni" target="_blank" rel="noopener noreferrer">imunitní systém</a></strong>, podporují regeneraci buněk a krvetvorbu a také mají dobrý vliv na sexuální výkonnost, nervy a mozek.</p><p></p><h2>2. Pro maximální hydrataci</h2><p>Meloun je chutný doplněk <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/co-pit-v-lete" target="_blank" rel="noopener noreferrer">pitného režimu</a></strong> – <strong>91 % jeho dužiny tvoří voda.</strong> V horkých letních dnech je meloun ideální svačina, kterou se osvěžíte a zůstanete hydratováni. Díky své močopudnosti mohou být melouny užitečné při potížích s ledvinami a močovými cestami.</p><h2>3. Lykopen proti rakovině</h2><p><strong><a href="http://www.apetitonline.cz/menu/pozdrav-z-raje-rajcata" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Četli jste, že rajčata obsahují velké množství lykopenu?</a></strong> Ten je zvláštní tím, že se tepelnou úpravou neztrácí, ale uvolňuje. Ve vodním melounu ho ale najdete <strong>ještě víc než v syrových rajčatech</strong>, takže nepotřebuje ani tepelnou úpravu! <a href="https://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&amp;file=article&amp;sid=1333" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Některé studie tvrdí</a>, že snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny. Navíc působí protizánětlivě a chrání kardiovaskulární systém.</p><h2>4. Podpora zdravého trávení</h2><p>Většina lidí preferuje meloun bez zrníček, ale pokud patříte mezi ty, kdo neztrácejí čas jejich odstraňováním, nemusíte se bát, že by byla škodlivá. <strong>Ta černá jsou dokonce zdravá.</strong> Obsahují vlákninu, zinek a železo. Díky obsahu vody a vlákniny meloun zasytí, takže ho můžete bez výčitek <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/zdravi-vyziva/jak-varit-pri-hubnuti-tipy-vychytavky-podle-odbornice-ze-stob-ktere-vam-zdrave-vareni" target="_blank" rel="noopener noreferrer">konzumovat i při hubnutí</a></strong>.</p><h2>5. Chuťová variabilita</h2><p><strong>Existuje široká nabídka různých druhů melounů. </strong>Kromě těch vodních můžete ochutnat i cukrový, charentaiský, vauclusijský, medový, kantalupský, meloun Galia, Ogen nebo Tendral. Vodní meloun je výborný jen tak nebo do smoothie, medový je vhodnou příměsí do <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/jak-na/misa-plna-vitaminu-jak-pripravit-bajecny-ovocny-salat-v-lete-i-v-zime-ktery-podpori-vase" target="_blank" rel="noopener noreferrer">ovocného salátu</a></strong>, cukrový zas s parmskou šunkou jako předkrm. A to ani nemluvíme o <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/melounova-sangria-s-kiwi" target="_blank" rel="noopener noreferrer">kombinování s alkoholem</a></strong>…</p><p></p><h2>Jak poznat, že je meloun zralý?</h2><p>Jak praví staré přísloví, do melounu a do žen nevidíš. Jak si ale jeho zralost ověřit bez nakrojení? Nejprve <strong>stlačte meloun v rukou</strong>, pokud vydá vrzavý zvuk, je zralý. Ještě proveďte sluchovou zkoušku, při které na meloun poklepejte. Pokud <strong>vydá dutý zvuk</strong>, kupte ho. A pak si z něj udělejte koktejl, nanuky, salát nebo <strong><a href="https://www.apetitonline.cz/recept/melounova-polevka-s-jahodami" target="_blank" rel="noopener noreferrer">studenou polévku s jahodami</a></strong>.</p><p></p>